Saturday, December 17, 2011

PYFC menunjukkan peningkatan

seperti anda semua sedia maklum, hampir semua pasukan telah berjaya mengekalkan kedudukan kecuali 6 pasukan, iaitu Ayayai FC yang memintas Bote Kanan lalu naik ke tangga ke-2 dan Puri Yeeshtan FC yang memintas London Rioters dan naik ke tangga ke-12. hal ini disebabkan oleh kutipan mata dibawah paras purata yang dikutip BK lalu mengakibatkan kejadian ini berlaku.

Harimau Melayu meningkat dari tangga ke 8 ke tangga ke 7 setelah memintas SanaGol FC dengan perbezaan mata sebanyak 1 mata. kedudukan yang masih belum kukuh dan masih boleh berubah bila-bila masa dalam gamweek 16 ini.

manakala peningkatan PYFC memotong LR pula disebabkan oleh motivasi yang diperoleh manager PYFC setelah dihentam dalam minggu lalu. walau bagai manapun, ini adalah peningkatan yang pertama sejak beberapa minggu yang telah kita lalui, PYFC yang selama ini sering merudum telah mula menunjukkan peningkatan.

manager of the week untuk minggu ini jatuh kepada Abdullah Khafif yang menunjukkan peningkatan dan kutipan mata sebanyak 59 mata.

Tuesday, December 06, 2011

London Rioters mengamuk, Masin FC tidak tergugat

dalam gameweek 14 yang telah lalu, Masin FC telah melanjutkan penguasaan ke atas Sibil Liga dengan mengungguli liga buat 3 minggu berturut-turut yakni rekod kedua tertinggi bagi pemegang tampuk teratas selepas Ayayai iaitu 10 kali berturut-turut. empat pasukan teratas masih kekal tidak digugat mana-mana pasukan iaitu Masin FC, Bote Kanan, Ayayai FC dan nate fc.

5 pasukan telah menunjukkan peningkatan iaitu balongan FC, Camar Laut, SanaGol FC, Harimau Melayu dan London-Rioters. sungguhpun hanya peningkatan 1 tangga, London-Rioters (LR) telah membuktikan kepada semua pasukan yang pasukan tangga terbawah juga mampu untuk mampir sebagai manager of the week untuk gameweek 14 ini. dengan 88 mata dikutip pada minggu lalu, LR telah memintas Puri Yeeshtan FC yang selama ini selesa berada di tangga ke 12 liga.

empat pasukan yang mengalami penurunan tangga ialah, Dashing4men fc, Campion, Alkaput dan Puri Yeeshtan. penurunan tangga mendadak oleh Campion daripada tangga ke 5 ke tangga ke 10 merupakan penurunan terpantas dalam liga ini. anugerah penurunan secara konsisten pula mesti ditujukan kepada Puri Yeeshtan FC yakni kita sedia maklum, PYFC sebelum ini pernah menduduki tangga ke-2 dalam liga untuk gameweek 4.

akhir kata, 1 sibil, 2 sukan! majulah futsal dan badminton untuk sibil!

Friday, December 02, 2011

Ayayai sudahlah jatuh, ditimpa tangga pula

setelah merampas takhta liga daripada Ayayai FC, Masin FC telah berjaya mengekalkan posisi untuk minggu kedua berturut-turut yang selama ini telah diterajui oleh Ayayai untuk 11 minggu. hal ini menunjukkan program peningkatan pasukan Masin FC telah membuahkan hasil dengan membuat review sepanjang minggu bagi memastikan point maksimum mampu diperoleh dengan bergaya.

Ayayai yang pada minggu ke-12 telah dipintas Masin, pada minggu ini dipintas pula oleh Bote Kanan. peristiwa ini bolehlah dikaitkan dengan pepatah sudahlah jatuh ditimpa tangga pula. selain itu, pasukan yang telah berjaya menunjukkan peningkatan pada minggu 13 adalah pasukan Campion, Camar Laut, alkaput dan Harimau Melayu.

tiga pasukan terbawah yang dahulunya sering menjadi rebutan alkaput, SanaGol dan abe pijie kini telah diambil alih oleh PureeYeeshtan, London Rioters dan tak lain tidak bukan, abe pijie yang masih belum berjaya menunjukkan peningkatan waktu demi waktu.

dalam pada itu, manager of the week pada minggu ini dirangkul oleh zulhasri wahap dengan kutipan mata sebanyak 63 mata. diharap, semua pasukan terus menunjukkan peningkatan dan tidak ada yang putus kawan semata-mata permainan yang tidak memberikan apa-apa hasil ini.



selain itu, ucapan tahniah ditujukan kepada pasukan futsal CV1 yang telah berjaya mendapat tempat ke-3 untuk pesta riangria futsal batch jan'07. kejayaan yang ditempa bukanlah hasil daripada mana-mana individu tetapi dengan berkat usaha yang ditunjukkan oleh ahli pasukan dan semangat kesukanan yang jitu.

namun begitu, pujian kepada rakan sekelas yang telah cuba menjayakan kejohanan ini bagi mencukupkan korum pemain kerana kecederaan yang melanda kem civil, beberapa pemain tidak dapat diturunkan. terima kasih juga kepada saki baki pasukan civil chicks yang memberikan sokongan yang tidak menyertai kejohanan kerana juga dilanda masalah kecederaan.

Tuesday, November 08, 2011

natey fc mengamuk sama seperti Bolton Wanderes

biarpun penyu fc kalah kepada rusa fc pada minggu lalu, semangat skuad natey fc pula berkobar-kobar sehingga dilihat seperti mengamuk bagai harimau betina setelah dicuit anaknya. dengan mengutip sebanyak 87 mata telah menyebabkan skuad pimpinan kolo ulu ini melonjak naik daripada tangga ke-6 ke tangga ke-4 liga justeru menyapu gelaran manager of the week untuk gameweek ke-11. biarpun skuad ini hanya diformasikan dalam minggu ke-2, kepimpinan kolo ulu nyata terserlah setelah khabarnya, t-team telah cuba melamar kolo ulu sebagai pembantu jurulatih untuk musim mendatang.

Ayayai FC seperti biasa selesa di atas dan sedang dikejar Masin FC yang telah berjaya memintas Bote Kanan dengan mengutip 76 mata pada gameweek ini. Dashing4men FC juga telah memintas Campion dan berada di tempat ke-6 liga di bawah Balongan FC yang dipintas natey fc pada gameweek ini. SanaGol FC yang pada minggu di belakang selesa dalam 3 tangga terbawah kini telah meningkat naik ke tangga ke-8 liga dan telah mula memberikan persaingan dalam Sibil Liga.

Alkaput juga telah mula mengorak langkah menuju keluar daripada 3 pasukan terbawah yang kini diganti oleh Puri Yeeshtan FC dan London-Rioters. abe pijie masih di posisi asal yakni tangga terbawah walaupun minggu demi minggu telah berlalu, namun abe pijie sentiasa dikecewakan dengan jumlah mata yang tidak berganjak dan hanya melayakkannya berada ditempat beliau berada sekarang.


bagi mengulas situasi liga head to head pula, masin masih kekal dengan rekod tanpa kalah dan berada di puncak liga. namun begitu, ada ura-ura mengatakan, yang liga head to head baru akan di buka bagi memberi ruang kepada pasukan lain yang masiih belum mendaftar untuk mendaftar segera. keputusan adalah seperti berikut.


kepada pasukan yang belum berjaya diharap akan bersabar. kepada yang berada di atas jangan berlagak, kerana bila-bila masa sahaja anda boleh jatuh kebawah. ibarat kata orang tua-tua, hidup ini bagaikan roda, taik memang selalu terkena, emas permata teramatlah jarang sekali. namun apabila terkena emas permata sakit-sakit badan pula walau tiada busuknya.

Saturday, November 05, 2011

Sekadar Selingan

Selamat berhujung minggu wahai pembaca sekalian. (andai masih ada)

Pihak editorial Puisi Si Puteh yang tak berapa nak putih ingin mengucapkan selamat hari raya aidiladha buat smua!

"korban itu bukan takat sembelih lembu, diri kita juga perlu dikorbankan. Bukan kata korban sembelih diri sendiri, tapi berkorbanlah dalam bentuk apa jua harta, masa, ilmu, jiwa raga, demi agama , bangsa dan negara!" -dari 3 pemuda kacak-

sekian. selamat bercuti!

Friday, November 04, 2011

SanaGol FC telah menunjukkan muscle!

4 tangga teratas masih tiada perubahan pada minggu ini dan telah menunjukkan sedikit perubahan dalam perbezaan mata antara Masin FC dan Bote Kanan yang mana, Masin FC telah berjaya merapatkan jurang mata kepada 8 mata. ramalan awal pada minggu ini, kemungkinan Masin FC akan memintas Bote Kanan disebabkan form Bote Kanan yang semakin merudum minggu demi minggu.

walaupun begitu, Ayayai FC masih gah di puncak liga dengan jarak 43 mata mendahului Bote Kanan dan masih berada dalam zon selesa dengan hanya perlu mengutip mata melebihi paras average untuk minggu hadapan untuk kekal di tempat pertama. Campion telah berjaya meningkat naik daripada tangga ke 7 pada minggu lalu ke tangga ke 5 pada minggu ini dengan 467 mata terkumpul. kedudukan tempat ke 5, 6 dan 7 diramalkan persaingan sengit akan berlaku kerana jurang satu dua mata yang membezakan kedudukan mereka.


SanaGol FC melonjak naik 3 anak tangga dengan 62 mata dikutip dalam gameweek 10 telah serta merta mengeluarkan SanaGol FC dari kelompok relegasi yang kini telah di ganti oleh London-Rioters. Alkaput juga cemerlang membuat peningkatan dan berusaha keras untuk keluar dari kelompok relegasi yang dalam minggu-minggu lepas dilihat seperti sudah berputus asa.

namun, abe pijie masih lagi tidak berganjak seperti telah redha akan pasukannya yang berada dibawah liga. diharap abe pijie terus bersabar dan berusaha untuk melonjak naik pada minggu-minggu yang akan datang. dengarnya sudah menyokong Man U, dulu Arsenal. lepas ni Man City pula ya?

manager of the week untuk gameweek 10 telah dinaungkan kepada frem mcgrath kerana jumlah point yang dah tak boleh nak tinggi lagi dah daripada orang lain dengan kutipan 62 mata. mash tiada lagi manager yang mampu mempertahankan gelaran MOTW lebih daripada sekali. untuk manager yang mampu mempertahankan gelaran dalam minggu berturut-turut, ha, dengar cerita pihak pengurusan nak bagi hadiah. buat elok-elok minggu ni. all the best to all, may the best team win!

p/s: update lewat sikit minggu ni kerana ada assignment arab. LOL

Monday, October 24, 2011

the magnificent six - abe pijie masih dibawah liga

kemampuan Manchester City membelasah Manchester United di gelanggang sendiri telah mengejutkan banyak pihak yang rata-ratanya tidak percaya dengan keputusan permainan dan lantas mencubit pipi sekuat hati bagi memastikan keputusan yang telah dicapai hanyalah sebuah mimpi. namun, apa yang telah berlaku adalah mustahil dapat diubah kerana ianya telah tercatat dalam sejarah bahawa pada 23-10-2011, Manchester City telah berjaya membolosi gawang yang telah dijaga oleh de Gea sebanyak 6 gol. kejadian ini telah disifatkan sebagai bad day bagi pakcik fergie yang pada minggu lalu telah bersama-sama pakcik mancini memprank seluruh alam fantasi football dengan menurunkan pemain utama di akhir perlawanan pada minggu lalu.

ulasan Sibil Liga

Ayayai FC dan Bote Kanan masih gagal diganggu gugah kedudukan mereka selesa dengan jarak 30 mata antara Ayayai FC dan Bote Kanan dan juga jarak 30 mata antara Bote Kanan dan Masin FC. Masin FC baru sahaja memintas Balongan FC pada gameweek ini dan telah menjarakkan mata sebanyak 8 mata yang dikutip melalui Van der Vaart dan Silva. form yang telah ditunjukkan natey fc pada minggu ini telah membuahkan hasil dengan pasukan natey fc telah berjaya memintas pasukan Harimau Melayu dan Campion sekali gus dengan mengutip mata sebanyak 63 mata pada minggu ini lalu dinobatkan sebagai manager of the week pada minggu ini. SanaGol FC juga telah menunjukkan peningkatan walaupon masih berada dalam kelompok tiga terbawah dengan memotong Alkaput dengan jarak 1 mata.

kebergantungan kepada defend chelsea dan manchester united telah membawa padah kepada beberapa pasukan dengan dihadiahkan mata negatif pada gameweek ini. sumbangan mata negatif ini tidak lain tidak bukan adalah kerana kad yang dilayangkan kepada pemain-pemain chelsea, dan kebolosan yang tidak dapat dinafikan oleh manchester united. ura-ura penukaran pemain secara beramai-ramai akan dilakukan bagi mengubat kekecewaan yang melanda pengurus-pengurus pasukan dalam Sibil Liga.

ulasan Sibil Liga (HTH)

Masin FC berada dipuncak liga pada minggu ini dengan mengutip 6 mata dalam gameweek 9 setelah mematahkan serangan abe pijie dengan beza hanya 1 mata, juga Alkaput telah mengalahkan Campion hanya dengan beza 1 mata, manakala natey fc telah membelasah Puri Yeeshtan FC sehingga kehilangan upaya dengan keputusan 63 berbalas 28, dan Balongan FC telah mengalahkan Harimau Melayu dengan keputusan 45 berbalas 26.

rata-rata pasukan yang mengalami kekalahan pada minggu lalu telah mendapat kemenangan pada minggu ini kecuali pasukan abe pijie yang telah mengalami kekalahan berturut-turut dan menyapu tempat terbawah juga untuk Sibil Liga Head to Head. diharap pasukan-pasukan dalam liga ini berusaha lebih keras supaya berjaya meraih kemenangan di akhir musim.




Monday, October 17, 2011

sibil liga post match review

sabtu yang lalu, seluruh dunia telah dikejutkan dengan lawak hampas yang ditunjukkan oleh fergie dan mancini, akibat lawak mereka, lebih 50% pasukan fantasi didunia menanggung akibat yang amat teruk sekali. lawak yang hanya mereka sahaja yang faham dengan menurunkan runi, nani dan silva pada minit ke 70 adalah lawak yang amat tahi sekali. hampir 100% pemain fantasi futball yang aku kenal, yang mempunyai runi sebagai pemainnya telah meletaknya dalam posisi kapten.

berbalik kepada fokus utama artikel ini ditulis yakni untuk memberi komen tentang sibil liga yang telah bermula sejak gameweek 1 lagi. kedudukan Ayayai FC terus gah dengan kutipan mata sebanyak 44 mata pada minggu ini telah menjadikan jumlah mata sebanyak 462 mata keseluruhannya, manakala Bote Kanan yang merungut tidak sempat melakukan pemindahan pemain pada awalnya telah mengutip mata sebanyak 40 mata dan mencucuk rapat Ayayai dengan jumlah mata keseluruhan sebanyak 435.

seperti yang dijangka pada minggu yang lalu, rebutan dalam tempat ketiga dan keempat akan berlaku sedikit perubahan dalam kedudukan pasukan. Balongan FC telah berjaya naik ke tangga ketiga dengan jumlah mata 395 mata keseluruhan oleh sebab kecuaian Dashing4men FC yang hanya mengutip 19 mata dengan jumlah mata sebanyak 388 mata. disebabkan Masin FC telah melakukan perubahan sebanyak 3 orang sebelum gameweek 8, maka, seperti tercatit dalam peraturan, jumlah markah minggu ini akan ditolak sebanyak 8 mata dan mengakibatkan tiada perubahan kedudukan yakni ditempat kelima.

Campion masih berada di tangga keenam diikuti Harimau Melayu yang naik takhta dari tempat kelapan ke tempat ketujuh meninggalkan Puri Yeeshtan FC di tempat kelapan dengan perbezaan mata sebanyak 11 mata. Camar Laut melonjak naik daripada tangga kesepuluh ke tangga kesembilan memintas nate fc. London-Rioters turun tangga selepas berkongsi mata dengan Camar Laut pada minggu lalu.



kelompok relegasi masih diterajui Alkaput, SanaGol FC dan abe pijie yang pada mulanya, abe pijie telah yakin boleh mencantas SanaGol FC, namun harapan beliau telah dimusnahkan dua jahanam, yakni fergie dan mancini kerana menurunkan key player pada minit ke 70. diharap, masih ada sinar untuk pengurus-pengurus pasukan yang mengalami minggu yang teruk pada minggu ini.

title manager of the week jatuh kepada ir bbd dengan pasukan Camar Laut yang mengutip 47 mata pada gameweek ini.

p/s: post-review untuk sibil liga head to head akan dilakukan sebaik sahaja update dilakukan oleh pihak pengurusan fantasy premier league.

p/s: pasukan yang masih belum mendaftar diharap dapat melakukan pendaftaran dalam kadar segera.


Saturday, October 08, 2011

tiada rebiu pada minggu ini

memandangkan skuad harimau malaya jatuh terjelepok ditinju kanggaru australia dengan keputusan lima gol berbalas telur, maka tiadalah game epl untuk minggu ini memandangkan penyokong-penyokong harimau malaya yang juga penyokong kebanyakan skuad epl dalam keadaan berduka. diharap dengan keputusan yang ditonjolkan oleh skuad harimau melaya, tidak berjangkit kepada skuad harimau melayu yang ada dalam sibil liga.


juga diingatkan pasukan-pasukan dalam sibil liga, anda dijemput untuk menyertai Sibil Liga HTH yang akan bermula pada gameweek 8. jangan lupa buat pemindahan pemain pula ya!

p/s: code untuk liga HTH ada diruangan forum dalam Sibil Liga.

Monday, October 03, 2011

abe pijie semakin menjauh

abe pijie masih berada ditakuk lama dengan hanya memperoleh 25 mata untuk gameweek 8, selesa ditempat terbawah liga dengan jumlah kutipan mata hanya 250 mata. kesilapan demi kesilapan dilakukan oleh pengurus pasukan dengan membuat lebihan pemindahan pemain nampakya telah mula menunjukkan padah kepada pasukan beliau dengan 4 mata telah ditolak menjadikan mata yang sedikit menjadi lebih sedikit. dengan perasaan sedih amoi yang menonton filem the socerer and the white snake, pasukan abe pijie sudah kelihatan seperti tidak menemukan cahaya, walhal masih ada 32 baki perlawanan kerana jurang yang amat besar antara SanaGol FC yakni dengan 35 mata.

walaubagaimanapun, Ayayai FC kembali kepada rentak asal dengan menjarakkan mata dengan pencabar terdekat, Bote Kanan dengan 24 mata. hal ini disebabkan oleh prestasi pasukan Bote Kanan mengalami minggu yang teruk dengan Ashley Young dibangkukan dan kekalahan stok belasah QPR mengakibat pemain pertahanan menyumbangkan -2 mata. walaupun begitu, hanya Bote Kanan saja yang mampu mencabar Ayayai FC dalam masa terdekat. keselesaan Ayayai FC harus digoyahkan agar pengurus pasukan tersebut tidak berada di zon selesa.

harus diberi perhatian, pasukan ditempat ke-3 (Dashing4Men FC) dan ke-4 (Balongan FC) telah mendahului pasukan Masin FC dengan jurang 3 mata antara pasukan ditempat ke-3 dan ke-4, manakala jurang 6 mata di antara ditempat ke-4 dan ke-5. dengan jurang yang sedikit, rebutan bagi tempat ke-3 pada gameweek akan datang menjadi lebih sengit. Campion juga telah meningkat naik daripada tangga ke-7 ke tangga ke-6. manakala pasukan Puri Yeeshtan FC sudah kehilangan sengat dengan kedudukan yang semakin jatuh dalam liga seperti kehilangan roh pemain. keadaan Puri Yeeshtan FC turut sama dirasai oleh pasukan Camar Laut dan London-Rioters yang semakin lama semakin merudum. hanya pasukan Harimau Melayu masih kekal ditangga ke-8 walaupun kedudukan di atas dan di bawahnya sentiasa berubah-ubah.


SanaGol FC yang masih cuba mengeluarkan pasukannya diambang relegasi dengan mengutip 56 mata dan justeru itu, frem mcgrath telah dinobatkan sebagai manager of the week pada gameweek 8. walaubagaimanapun, pasukan SanaGol masih dalam kelompok relegasi. diharap 3 pasukan kelompok relegasi cuba untuk berubah dengan mengumpul lebih mata pada gameweek-gameweek akan datang.

Tuesday, September 27, 2011

Ayayai FC goyah dalam gameweek ke-6

walaupon tanpa tonggak utama yang diharapkan, Ayayai FC (382 mata) masih dipuncak dengan pencabar terdekat iaitu Bote Kanan yang dipimpin nasir bilal khan a.k.a mok dari kursus kejuruteraan mekanikal dengan markah total 371 mata. secara amnya, semua pasukan merudum dengan ketiadaan runi yang diharap untuk menjadi kapten pasukan. dengan kehadiran dua pasukan baru, yakni bote kanan yang lalu menyapu tangga kedua yang dahulunya diduduki oleh dashing4men FC yang pada minggu ini ibarat sudahlah jatuh ditimpa tangga, kemudian diludah pula yang pada minggu ini hanya menduduki tempat keempat. apalah nak jadi dengan dashing4men fc ni.

walaubagaimanapun, kehadiran skuad abe piji hanyalah untuk menyedapkan hati pasukan sanagol fc dengan menyapu tangga terbawah liga dengan hanya mengutip 30 mata untuk gameweek keenam. ketiadaan runi betol-betol mengakibatkan mata pada minggu ini merudum teruk, kita boleh lihat pasukan puriyeestan yang sedari gameweek 1 telah bergantung harap kepada runi kini hanya menyapu tangga keenam yang dulunya bongkak ketika berada di atas liga.

takhta manager of the week jatuh kepada musta yoyo yang memimpin alkaput fc dengan jumlah 56 mata.

Friday, September 23, 2011

selamat hari jumaat!

assalamualaikum w.b.t.

hari ini hari jumaat, semua orang tahu, kat malaysia ni yang hari ni hari jumaat. hari jumaat yang juga digelarkan sebagai penghulu segala hari bak kata buku teks di sekolah menengah dulu, ada chapter yang bertajuk, jumaat sayyidul ayyam, yang kalau di translate kepada bahasa melayu, bukan ayam jadinye, tapi hari, manakala sayyid tu pulak maksudnya penghulu atau ketua. jadi tajuk chapter tu secara ringkasnya adalah jumaat penghulu segala hari.



istimewanya hari jumaat ni berbanding hari-hari lain ialah dengan adanya solat jumaat yang fardhu ain dikerjakan oleh lelaki-lelaki yang sudah cukup umur. ha, dengan kata lain, wajib pergi sembahyang jumaat ni, bukan wajibul ghunnah, tapi wajib. wajibulghunnah tu tajwid yang mewajibkan kita untuk dengung sekurang-kurangnya dengan dua harakat. (betulkan ustad kalau salah).

tajuk ringkas tulisan aku hari ini adalah "macam mana nak tau kalau kita sembahyang jumaat masuk dekat rakaat kedua nanti nak kena tambah berapa rakaat lagi sebab aku masbuk?" haaa... amacam? ringkas kan? aku pon takreti nak ringkaskan tajuk tu nak jadi macam mana lagi ringkas. jadi begitulah tajuk tulisan hari ni. yang dekat atas yang tulisan besar tu tajuk juga, cuma kalau tulis tajuk aku yang super ringkas ni, dah jadi perenggan pulak kan.

okeh, tadi sesedang aku membuat material preparation untuk lab minggu depan, aku ade mendengar ceramah ustaz azhar, dia berkata siap dengan hujjahnya sekali, mu nak tau hujjah dia, pergi cari sendiri, tok sey aku nok nulih mula apo hok dio kecek ke aku meta tadi. secara ringkasnya, jika kita masuk solat jumaat dalam rakaat kedua, kita hanya perlu ganti satu rakaat, walaubagaimanapun, sekiranya kita masuk di tahiyat akhir, kita perlu mengganti empat rakaat. pasal apa? pasal ada hadith yang diriwayat oleh abu hurairah yang berbunyi, sekiranya dapat satu rakaat bersama imam maka dapatlah jumaat. so, kalau tak dapat satu rakaat, yakni masuk selepas imam rukuk pada rakaat kedua, makanya kene ganti 4 rakaat dalam istilah lain, ganti dengan sembahyang zuhur.

itu je yang aku nak sampaikan, semoga secebis ilmu ini memberi manfaat kepada pembaca samaada lelaki mahupun perempuan. nabi ada bersabda, sampaikanlah daripada aku walaupon satu ayat. therefore, renung-renungkan dan selamat beramal!!

w.taufik.w.w.w

p/s: label dibawah sengaja dibiarkan sabtu, kepada pembaca yang bakal membaca blog ini pada hari sabtu.

p/s2: w.taufik.w.w.w tu di cilok daripada lawak nama panjang yang tersebar di internet. sila google jika ingin tahu isi kandungan lawak tersebut.

Monday, September 19, 2011

Ayayai FC kekal di atas liga

seperti minggu-minggu lepas, ayayai fc yang diterajui oleh pengurus azri yusoff masih ditempat pertama tanpa sedikit goyah walaupon sudah minggu kelima bpl berlangsung dengan jumlah markah 338. dengan 42 point dikutip dalam gameweek 5 dengan majoriti disumbangkan oleh pemain-pemain syaitan merah, pasukan beliau telah berjaya melepasi paras average pemain-pemain liga fantasi di seluruh dunia. dengan jumlah dalam lebih kurang 40 point dihadapan pencabar ke dua, yakni hafiz izhar dengan pasukan dashing4manFC dengan 297 mata kedudukan yang kukuh buat pasukan ayayai fc yang hanya perlu menjarakkan mata untuk gameweek akan datang.


walaubagaimanapun, masin fc, balongan fc, campion, londonrioters dan alkaput telah berjaya naik ke tangga atas berbanding gameweek sebelumnya. dengan kebangkitan alkaput yang sering menyapu tempat terakhir ke tempat kedua terakhir telah memberi kejutan kepada sanagol fc yang lantas menggantikan alkaput di tangga terbawah. namun, kedudukan sibil liga fpl ini masih diawal musim. harus dilihat samaada ayayai fc mampu bertahan di atas liga hingga ke penghujung musim.

Monday, August 08, 2011

lie

penipuan adalah jalan segera bagi seseorang yang ingin melepaskan diri sekiranya tersepit dalam keadaan tersedak. ada yang berjaya, ada yang tidak. penipuan yang berjaya selalunya mampu menewaskan orang yang mendengar, dan seterusnya berjaya menyambung penipuan itu ke pendengar seterusnya dan seterusnya.


orang yang malas berfikir akan terus sahaja mempercayai sesuatu perkara tanpa mempersoalkan perkara yang telah sampai ditelinganya. sesungguhnya, anda telah dikurniakan telinga untuk mendengar, dan akal untuk berfikir.


buatlah keputusan yang betul, hadamkan apa yang anda dengari sebelum membuat keputusan. janga terpedaya dengan satu sumber, kerana sumber itu mungkin ada 'bias' tersendiri. fikirlah dengan masak-masak sebelum apa-apa keputusan diambil.


Saturday, May 28, 2011

hidup


hidup kita mesti berprinsip. prinsip yang sepatutnya semua orang islam di dunia ini pegang adalah dengan prinsip hidup akhirat. orang yang berpegang kepada prinsip hidup akhirat tidak akan sesekali meninggalkan dunia, tetapi mereka yang berprinsipkan hidup dunia pasti akan meninggalkan akhirat.

apakah prinsip hidup akhirat itu? kita mestilah mengerjakan apa yang disuruh oleh Maha Pencipta dan meninggalkan segala laranganNya. orang yang mengingati akhirat, pasti tidak akan meninggalkan dunia. sebabnya, jika di dunia tidak sempurna amalannya, pasti akhirat tidak akan selamat.

sebagai contoh, orang yang mengingati akhirat akan mengingati suruhan Tuhan, temasuklah sehingga perkara kecil sekalipun. semuanya adalah anugerah daripada Yang Maha Tinggi, Allah S.W.T. mereka tidak akan melakukan kerja sewenang-wenangnya. jika mereka memimpin, mereka tidak akan korup, jika mereka berniaga, mereka tidak akan menipu, jika mereka mengusahakan kilang-kilang kimia, mereka tidak akan sesekali mencemarkan alam sesuka hati kerana apa yang dilakukan didunia ini akan di perlihatkan kembali di akhirat kelak.

namun, mereka yang berpegang kepada prinsip hidup dunia akan bertungkus lumus melakukan semuanya hanya kerana untuk kesenangan di dunia semata-mata. sesungguhnya Rasul kita ada bersabda, "sesuungguhnya sesuatu apa yang dilakukan bergantung kepada niat." apa yang di hajati, pasti akan tertunai dengan izin Allah S.W.T. sekiranya mereka menipu dalam berniaga semata-mata untuk mendapat keuntungan, mereka akan beroleh keuntungan atas izin Allah. sekiranya mereka korup dalam memimpin, mereka akan berjaya dengan izin Allah.



tapi, adakah itu yang anda mahukan? kesenangan tanpa redha Allah dan orang-orang yang dianiaya kamu di dunia? adakah itu suatu keseronokan yang abadi jika anda beroleh sesuatu kekayaan dengan cara kotor, dengan menindas orang-orang disekeliling? keseronokan yang tidak berkekalan yang hanya membawa kebahagiaan di dunia. itupun kalau Allah izinkan hidup bahagia.

ingat, akhirat masih ada. bagi sesiapa yang hidup hanya untuk dunia, jaga-jagalah nasib anda di akhirat kelak. sekiranya apa yang dikerjakan adalah mengikut syarak, anda selamat, jika tidak, jangan harap anda boleh terlepas.

p/s: aku tak la perfect, tapi at least, trying hard to be one. i am not holier than any of you.

Tuesday, April 26, 2011

Apa sudah jadi dengan ini blog?

ya.. mungkin ramai yang tertanya-tanya apa sudah jadi sama blog puisi si puteh ni?

kenapa tidak apdet lebih kurang 3 bulan?

jawapannya mudah.

pemilik blog ni skarang yakni Si Puteh sedang mmpunyai komitmen dengan lambakan masalah dunia. hehe.. Putera Aftus juga begitu.

ps: aku xde idea nak update ape beb

Friday, January 28, 2011

Hikayat Maharaja Malubun al Hijrah

Sekadar gambar hiasan

Arakian di sebuah negara terdapat seorang Maharaja yang bernama Raja Malubun al-Hijrah seorang maharaja yang sangat berjiwa rakyat. Rakyat di negara itu tersangatlah sayangkan baginda. Seperti isi dengan kuku, Raja Malubun akan turun padang yakni pergi dari satu rumah ke satu rumah untuk menikmati makanan tengah hari.

Adanya suatu tahun, Raja Malubun telah girang gemilang menyatakan hasrat baginda untuk menjelajah ke rumah-rumah kampung. Perkara ini teramatlah mengejutkan para pembesar dan penyimpan mohor akan karena tidaklah pernah baginda berbuat demikian. Melihat seekor pacat pun tidak pernah apatah lagi tinggal di rumah kampung.

Rakyat kampung mula sibuk berhipokrit untuk menyediakan tempat tinggal yang paling selesa buat baginda. Baginda pergi ke rumah on the spot. Secara rambang. Dan dipilih baginda adalah sebuah rumah yang nun paling hujung. Pak Samdul nama pemiliknya.

Pak Samdul tidaklah gundah gulana akan kerana beliau seorang rakyat yang sedar diri. Miskin tetaplah miskin ujarnya. akhirnya beliau menghidangkan nasi berlauk ulam dan budu sahaja. Baginda Malubun teramatlah murka! Baginda Malubun mengarahkan tentera berkuda supaya meruntuhkan rumah usang berkenaan.

moralnya: ada ke patut malubun print dan hardbound sampai seratus ringgit?

Puteh? Siapa dia?

Pengikut Yang Ikut Senang

There was an error in this gadget